Eerste noodloketten voor ondernemers open

De eerste loketten voor ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die in de financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis, gaan maandag open. In verschillende grote steden kunnen zij al snel terecht voor hulp, ook al is de regeling nog niet geheel goedgekeurd.

Veel gemeenten zijn bezig met het opzetten van een noodloket voor ondernemers. In een aantal grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden zouden ze vandaag open moeten gaan. Kleinere gemeenten zullen waarschijnlijk later in de week volgen, aldus Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Volkskrant.

Gemeenten als Horst aan de Maas, Leudal, Venlo en Venray hebben inmiddels een speciaal ondernemersloket geopend. De gemeente Haarlem heeft vanaf vandaag op werkdagen van 10 tot 12 uur een telefonisch spreekuur voor zzp’ers. Daarnaast kunnen ondernemers hun vragen mailen of bellen. Een expertteam van de afdeling Economie zit klaar om de vragen te beantwoorden.

Bijstand voor zzp’ers

Het kabinet kondigde de afgelopen week een pakket maatregelen aan ter waarde van zeker 250 miljoen euro om de economie te ondersteunen, nu deze hard wordt geraakt door de coronacrisis. Onderdeel van de plannen is een versimpelde bijstand voor zzp’ers.

Volgens de VNG kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te geven. Via een versimpelde toets komen zzp’ers in aanmerking voor bijstand. Daarbij vervalt onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets. Aanvragers worden vanaf komende week al volgens de herziene richtlijnen getoetst.

Torzo

De tijdelijke regeling (Torzo) geldt vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten.

Meer informatie van de VNG over de regeling  >>

Meer informatie en veelgestelde vragen over financiële ondersteuning van ondernemers bij de Rijksoverheid >>

1. Avatar
    Peter Keppel op

Ik zie veer verschillen in aanvragen, bij de een het heet uitvoering BBS met de nodige vragen over oa, wat je teruggave is van de belasting dienst per maand, de ander schrijft weer over totaal geen inkomenstoets en gewoon een basis netto uitkering van een bedrag wat “om niet “gegeven word. Op een website staat dan weer dat er een versnelde procedure komt en weer een andere staat dat je moet wachten tot de eerste keer aangifte 1e kwartaal 2020, ik zie door de bomen het bos niet meer. Kunt u verder helpen wat de juiste en meest recente informatie is en waar ik het kan terug vinden, ik denk dat dit voor heel veel ondernemers meer “rust” schept in de toch al moeilijke tijden.

• Laura Wennekes
      Laura Wennekes op

Beste Peter, heel begrijpelijk, de meest recente informatie van VNG staat in de link in het artikel en van de Rijksoverheid ook (wordt ook vernieuwd), over een aantal zaken moet nog worden overlegd, om te bepalen wat voor u geldt moeten wij u doorverwijzen naar de gemeente waarin u ondernemer bent, die gaat de regeling uitvoeren en maakt duidelijk onder welke voorwaarden (via het eerder genoemde ondernemersloket en als dat er nog niet is kunt u vaak op een speciale pagina met informatie voor ondernemers en contactmogelijkheden terecht).

2. Avatar

Hallo,

Weet u misschien in welke steden de loketten precies open gaan vandaag?

Veel dank.

Met vriendelijke groet,

Romée Hopmans

• Laura Wennekes
      Laura Wennekes op

Beste Romée, we hebben het in het artikel toegevoegd, volgens de informatie zouden de loketten vandaag in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden open gaan, maar andere gemeenten zijn ook bezig, bv Horst aan de Maas, Leudal, Venlo en Venray hebben inmiddels speciale ondernemersloketten geopend. Houd de website en social media van uw gemeente in de gaten om te vernemen wanneer het loket in uw gemeente open gaat.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.