‘Blockchain confronteert overheid met wezenlijke vragen’

‘Kan het transparanter? Kan het toegankelijker? Kan het veiliger?’ Dat zijn ‘wezenlijke vragen’ waarmee blockchaintechnologie de overheid confronteert. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken zei dit vanochtend bij de opening van het Gemeente.nu event Blockchain: de revolutie binnen de publieke dienstverlening.

Videoboodschap

Knops sprak de aanwezige deelnemers in de Jaarbeurs Utrecht toe in onderstaande videoboodschap.

‘De mogelijkheden van blockchaintechnologie zijn heel groot, zeker ook voor de overheid,’ zegt Knops onder meer. Zo ziet hij kansen voor ‘veilig gegevensbeheer’ en ‘een betere publieke dienstverlening’. Knops benadrukt welk doel hij voor ogen houdt tijdens de fase van experimenteren met blockchain: ‘Een effectieve, betrouwbare, toegankelijke overheid, die er is voor iedereen.’

Gaat erom wat je ermee kán

Vooruitlopend op het event vandaag publiceerde Gemeente.nu interviews met twee van de sprekers, onder wie Marloes Pomp, programmaleider blockchain voor de overheid. Zij stelt dat de werking van de blockchaintechnologie op zichzelf, die bij velen nog vraagtekens oproept, niet zo interessant is.

‘Weet jij precies hoe het internet werkt, of hoe een e-mail wordt verzonden? De meeste mensen niet, en dat maakt ook niet uit. Het gaat erom wat je ermee kán,’ aldus Pomp. Zij noemt verschillende voorbeelden, die ook tijdens het event vandaag besproken zullen worden.

Simpeler en goedkoper

Een andere spreker vandaag is Pieter in ’t Hout van de gemeente Utrecht, die met behulp van blockchain een ‘huishoudboekje’ ontwikkelde om mensen in armoede te helpen: ‘Hierdoor wordt het proces simpeler en goedkoper en kunnen we aan meer mensen hulp bieden,’ legt hij uit.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl