Drie gemeenten Land van Cuijk fuseren

De Brabantse gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis willen fuseren. De drie gemeenten hebben dat dinsdag bekendgemaakt nadat vorig jaar een fusie met vijf gemeenten in het Land van Cuijk mislukte omdat de gemeenteraden van Grave en Mill en Sint Hubert tegen stemden.

De drie gemeenten laten weten dat de deur voor de beide andere gemeenten om zich alsnog aan te sluiten zo lang mogelijk openblijft. De vorige poging klapte in september 2017. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2022, met herindelingsverkiezingen in november 2021. De nieuwe gemeente, waarvan de naam nog niet bekend is, telt in totaal 65.000 inwoners.

De lokale besturen willen de krachten bundelen ‘om samen sterk te staan in de regio en meer positie in te nemen in provinciale en landelijke dossiers’. Ook de complexiteit van nieuwe taken, zoals in het sociaal domein, digitalisering en de energietransitie ‘vragen om een krachtige gemeente’.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.