Voorlopig geen fusie tussen Heerlen en Landgraaf

Een fusie tussen de gemeentes Heerlen en Landgraaf is voorlopig van de baan. De steun voor die fusie was in Heerlen overweldigend. Maar in de gemeenteraad in Landgraaf stemden vijftien raadsleden tegen en tien voor.

De gemeenteraden van beide Limburgse steden bespraken maandagavond een voorstel van de respectievelijke colleges van burgemeester en wethouders voor een fusie. Heerlen ging akkoord, maar Landgraaf torpedeerde de plannen.

Met name het CDA vond de fusieplannen te snel gaan. Landgraaf gaat de fusie eerst nog eens opnieuw onderzoeken, en bekijkt daarbij ook de mogelijkheden om andere gemeenten zoals Brunssum bij een verdergaande samenwerking of fusie te betrekken.

Armoede

De colleges van beide gemeenten wilden een fusie met ingang van 1 januari 2019 om de slagkracht te vergroten. Beide gemeenten tellen veel mensen met een uitkering en er is relatief veel armoede. Dit alles drukt zwaar op de ambtelijke organisaties.

ANP

Redactie Gemeente.nu

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.