Jorritsma president van de Europese VNG

Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG is gekozen tot president van de Europese vereniging van gemeenten en regio’s, de zogeheten CEMR (de Council of European Municipalities and Regions).

CEMR verenigt de verenigingen van gemeenten en regio’s in Europa en is dé lobbyorganisatie van het lokaal en regionaal bestuur bij de Europese Unie, zo liet de VNG maandag weten. Vanuit Nederland zijn zowel de VNG als het Inter Provinciaal Overleg IPO lid van CEMR.

De benoeming bij de Europese koepel van decentrale overheden is voor drie jaar. Samen met twee co-presidenten, de burgemeester van Santander (Spanje), Inigo Joaquin de la Serna Hernaiz (voorzitter van de Spaanse vereniging FEMP), en de burgemeester van Venetië (Italië), Giorgio Orsoni (voorzitter van de Italiaanse vereniging AICCRE), vormt Annemarie Jorritsma de politieke leiding van CEMR. De functie is onbetaald.