VNG: Aantal gemeenten halveren is slecht idee

D66 wil het aantal gemeenten halveren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is slecht te spreken over het plan.

Volgens Kamerlid Gerard Schouw van D66 zijn grotere gemeenten noodzakelijk om nieuwe taken aan

te kunnen. Ook de VNG was ooit deze mening toegedaan. Toch moeten fusies van gemeenten van onderop tot stand

komen, stelt de VNG. Gemeenten moeten er zelf voor kiezen om samen te

gaan of onderling meer samen te werken.

Haagse tekentafel

VNG-directieraadslid Kees Jan

de Vet zei bij BNR Nieuwsradio over het voorstel van Gerard Schouw: 'Ik

noem dit het voorstel van de Haagse tekentafel. Het idee zit erachter

dat groter beter is en dat schaalvergroting als een doel op zichzelf

wordt beschouwd.'

Gemeenten blijken steeds meer samen

te werken, onder meer om nieuwe, gedecentraliseerde taken succesvol op

te kunnen pakken. De VNG ondersteunt (op verzoek van haar leden) de

samenwerking met het project Slim Samenwerken.

3 reacties

1. men gaat hoe langer hoe meer zitten brainwaven hoe meer te bezuinigen en het ziet er naar uit dat men met vuisten in het luchtledige aan het slaan is. Goed voorbeeld : grotere en minder scholen .. alles groter en bigger naar amerikaans voorbeeld met als resultaat een volgevreten en verkwistende maatschappij.
    Wat zien we nu in amerika alles kleiner en goedkoper, het kwartje is daar nu gevallen en wanneer valt het hier ? We staan nu lager op de ladder kwa onderwijs in vergelijking met andere landen dan ooit …
    bigger en groter he?

2. De insteek is volgens de informatie op de website van D66 ( https://www.d66.nl/actueel/minder-bestuur-meer-vrijheid/ ) om door vermindering van gemeenten en provincies de regeldruk te verminderen. Dit argument is onbegrijpelijk want ook bij halvering of zelfs bij terugbrengen van het aantal gemeenten of provincies tot ??n blijft iedereen in een gemeente en provincie wonen en blijven er gemeentelijke en provinciale voorschriften gelden. Kortom D66 kan zich beter opheffen als men werkelijk werk wil maken van vermindering van regeldruk. Aan geblaat in verkiezingstijd heeft niemand behoefte en zeker niet als het om valse argumenten gaat.

3. Arnold van Dijk op

Ik heb altijd nog een redelijke goede dunk gehad van D66. Maar ik zie nu dat ze toch het gevoel voor realiteit aan het verliezen zijn. Grotere gemeenten leiden niet tot minder regels. Die stortvloed van regels en vooral de complexiteit daarvan komen toch echt uit Den Haag. Vooral D66-kamerleden zijn goed in het bedenken van de uitzondering op de uitzondering. En waar grotere organisaties toe leiden hebben we kunnen zien in Hollandse Zaken : het grote graaien van bestuurders die niet meer weten wat ze voor wie leveren.