Privacyregels bij aanbesteding leerlingenvervoer overtreden

0

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen om gegevens van kinderen die zijn geplaatst bij de aanbesteding voor leerlingenvervoer door gemeenten. “Gemeenten mogen dit soort gevoelige gegevens niet op een aanbestedingswebsite zetten. Dat moet en kan anders,” aldus vicevoorzitter van de AP, Wilbert Tomesen.

De AP ontving signalen over publicatie van persoonsgegevens van kinderen met een zorgvraag of beperkingen op de aanbestedingswebsite TenderNed. Bij publicatie van de persoonsgegevens door gemeenten ging het naast namen, adresgegevens, telefoonnummers, geboortedata en schoollocaties ook om heel gevoelige gegevens. Bijvoorbeeld een aanduiding van de beperking(en) van de kinderen.

Verwijderd

De website wordt beheerd door PIANOo, maar de verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt bij gemeenten. Naar aanleiding van de signalen heeft de toezichthouder enkele gemeenten benaderd, die de documenten met persoonsgegevens daarna hebben laten verwijderen.

Brief

Om de bescherming van persoonsgegevens van kinderen bij aanbestedingen voor leerlingenvervoer onder de aandacht te brengen bij gemeenten is een brief gestuurd naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De toezichthouder benadrukt in de brief dat het verwerken en dus ook het publiceren van persoonsgegevens, noodzakelijk moet zijn voor het doel waarvoor ze worden gebruikt. Publiceer alleen het hoogstnoodzakelijke, aldus de AP.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Over Auteur

Reageer