‘Wet markt en overheid ligt niet stil’

Het lijkt vooralsnog opvallend rustig rond de wijziging van de Wet markt en overheid, die ondernemers moet beschermen tegen ‘bijklussende’ gemeenten. Maar de voorbereidingen lopen wel degelijk. ‘Ik ga ervan uit dat het voorstel dit jaar wordt ingediend,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Een concreter tijdstip kan de woordvoerder niet noemen. ‘Er vindt ook overleg plaats met de Tweede Kamer, die zelf een initiatiefwetsvoorstel heeft aangekondigd. We kunnen niet net doen alsof dat niet bestaat.’ Het gaat daarbij om een voorstel dat de Tweede Kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Kees Verhoeven (D66) al in 2016 aankondigden, maar nog altijd niet hebben ingediend.

Vergaande aanscherping

Wel schreven de parlementariërs in 2015 een initiatiefnota, waarin ze een vergaande aanscherping van de wet bepleitten. ‘Het vertrekpunt zou moeten zijn dat overheden in beginsel geen economische activiteiten uitvoeren die ook door private partijen kunnen worden aangeboden,’ schreven ze. ‘Dit vanuit de gedachte dat ondernemers deze efficiënter en beter voor hun rekening kunnen nemen.’

Beter motiveren

Het vorige kabinet had een mildere aanpak in gedachten: wel de spelregels aanscherpen, maar overheden niet uitsluiten van marktactiviteiten zoals de exploitatie van jachthavens en sportaccomocaties. Gemeenten zouden dit bijvoorbeeld wel beter moeten motiveren. Dat bleek uit een conceptwetsvoorstel dat het vorige kabinet na lang aarzelen in september vorig jaar publiceerde.

In de prullenmand

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is mordicus tegen een aanscherping en vindt zelfs dat de huidige wet in de prullenmand kan. Gemeenten kunnen het zich financieel helemaal niet veroorloven om ‘nodeloos’ onder de kostprijs activiteiten te verrichten en daarmee ondernemers in de wielen te rijden, zo stelt de koepel.

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken heeft het dossier onder haar hoede. Niet alleen het definitieve wetsvoorstel laat op zich wachten, ook recente Kamervragen over een gerelateerde kwestie in Arnhem kan ze niet binnen de gestelde termijn beantwoorden, liet zij onlangs weten.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl