Vijf jaar cel geëist voor witwassende ambtenaar

Het Openbaar ministerie heeft een celstraf van vijf jaar geëist voor een ambtenaar uit IJsselstein. Hij wordt er, samen met drie anderen, van verdacht grote geldbedragen te hebben witgewassen via ‘ondergronds bankieren’. Ze traden vooral op als geldkoerier en in korte tijd werd 8,5 tot 9 miljoen euro ontvangen en uitbetaald.

De hoofdverdachte, een 49-jarige ambtenaar uit IJsselstein, werd als eerste benaderd met het verzoek geld op te halen, te tellen en te verpakken en weer af te leveren. Soms ging het om bedragen van 100.000 euro uit het criminele milieu. De verdachte hield het thuis verborgen, achter de wasmachine of onder het bed, of op een speciale ruimte in zijn auto.

Vertrouwenspositie

Tegen de ambtenaar eiste de officier van justitie een celstraf van vijf jaar. Hij noemde het “wrang dat deze gemeenteambtenaar, die vanwege zijn vertrouwenspositie werd benaderd, dit niet bij zijn werkgever heeft gemeld”. Tegen de andere drie verdachten eiste hij celstraffen van 24 maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk met daarbij een proeftijd van twee jaar. De ontneming van het geld zal op een andere zitting worden behandeld.

Redactie Gemeente.nu

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.