Privatisering begraafplaats vaak geen succes

Het is lastig voor gemeenten om hun geprivatiseerde begraafplaatsen te verkopen aan commerciële uitvaartbedrijven.

Als er een crematorium of uitvaartcentrum bij staat, is er nog wel een beetje interesse, meldt Het Financieele Dagblad. Als er mag worden gebouwd is er ook wat meer interesse. Toch houdt dit niet over.

Maassluis en Venlo konden bijvoorbeeld geen kopers vinden. Daarom hebben deze gemeenten de privatisering afgeblazen.

Uitvaartbedrijven laten weten dat het exploiteren van een begraafplaats financieel weinig oplevert. Eventuele grafrechten leveren te weinig op. Verder zouden bedrijven vaak moeten investeren om het achterstallige onderhoud weg te werken.