Campagne om sociaal fietsparkeren te stimuleren

De gemeente Groningen start deze week met een campagne die het slimmer fietsparkeren onder de aandacht brengt van foutparkeerders. De boodschap: ‘Wees geen #fietsaso! Wees sociaal, parkeer normaal.’

Geparkeerde fietsen veroorzaken op diverse plekken in de binnenstad van Groningen overlast, onveiligheid, slechte toegankelijkheid en een rommelig straatbeeld. Dit is voor een deel te voorkomen door gedragsverandering. De campagne #fietsaso richt zich met affiches, flyers, fietsstewards en een website vooral op jonge fietsparkeerders. Het doel is om notoire foutparkeerders beter te laten opletten dat ze van hun fiets geen obstakel maken, bijvoorbeeld bij het parkeren op een blindengeleidestrook of midden op de stoep, maar deze netjes aan de kant te zetten.

Fietsstewards
Speciale #fietsaso-aanwijsborden moeten op probleemplekken fout geparkeerde fietsen markeren. Fietssteward-teams bevestigen hangers met tips en trucs voor beter parkeren aan fout geparkeerde fietsen. Ook informatieve grondstickers vestigen de aandacht op beter fietsparkeren.

De gemeente draagt haar steentje bij door in de weg staande fietswrakken op te ruimen. Ook werkt ze aan langere termijn-oplossingen, zoals meer fietsenstallingen in de binnenstad.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)