Extra geld beschikbaar voor circulaire projecten

Het kabinet stelt de komende twee jaar een bedrag van 80 miljoen euro extra beschikbaar voor de circulaire economie. Gemeenten en bedrijfsleven wordt gevraagd om projecten aan te dragen die passen in de transitie naar een economie zonder afval.

Het ministerie van Infrastructuur roept decentrale overheden en het bedrijfsleven op om voorstellen aan te dragen. Voor projecten op het gebied van de grond-, weg- en waterbouw is 17,5 miljoen euro beschikbaar. Voor recycling en toepassing van biobased kunststoffen en textiel staat 22,5 miljoen euro apart. Daarnaast is er 40 miljoen euro voor andere projecten die de circulaire economie bevorderen.

Klimaatakkoord

De extra middelen vloeien voort uit het Klimaatakkoord dat eind juni werd gepresenteerd. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het Klimaatakkoord van Parijs. Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet.’ Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Whitepaper | Circulair ontwikkelen: van ambities naar prestaties

Gebiedsontwikkelaar AM zet in het whitepaper ‘Circulair ontwikkelen: van ambities naar prestaties’ de eerste lessons learned op papier. Heldere afwegingskaders zijn nodig alsmede flexibiliteit in wet- en regelgeving, en fiscale regels om hergebruik van materialen te stimuleren en alternatieve bouwmethoden te ontwikkelen. Bij de dimensies van circulariteit onderscheidt AM zeven belangrijke prestatie-indicatoren, uiteenlopend van de milieuprestatie tot en met het belang van samenwerken – als essentiële randvoorwaarde voor deze nieuwe manier van werken.

Naar Whitepaper

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.