‘Duidelijkheid nodig over financiering energietransitie’

Het kabinet moet ‘snel duidelijkheid geven’ over de betaalbaarheid van de energietransitie voor Nederlanders én over de middelen die gemeenten hiervoor krijgen. Dat stelt VNG-voorzitter Jan van Zanen naar aanleiding van Prinsjesdag.

‘Het kabinet moet een goed verhaal hebben richting bewoners, om de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland echt een kans te geven. Om draagvlak te creëren, moeten onze inwoners geholpen worden om deze stap te financieren,’ aldus Van Zanen in een persbericht.

Gemeenten hebben onder meer de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat wijken van het gas afgaan. Dit gaat gepaard met forse investeringen in woningen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. Van Zanen doet voor de financiering hiervan een suggestie aan het kabinet: ‘Dat kan bijvoorbeeld door een gebouwgebonden lening, een lening voor verduurzaming die is gekoppeld aan het huis, niet aan de persoonlijke hypotheek.’

Tekorten sociaal domein

De VNG-voorzitter wijst verder op de forse tekorten van gemeenten in het sociale domein. Hij stelt dat daarbij hulp noodzakelijk is, omdat de energietransitie anders in het gedrang komt. ‘In het belang van onze inwoners willen we hier graag mee verder, maar de tekorten in het sociaal domein, bijstand en (jeugd)zorg, hebben een behoorlijke wissel getrokken op onze gemeenten,’ zegt Van Zanen.

‘We zien dat we meer tijd nodig hebben om de beoogde verandering van werken te realiseren. We verwachten van het kabinet dat het gemeenten hierin tegemoet komt. Zonder gemeenten kan dit kabinet ook de eigen ambities immers niet realiseren.’

Gisteren maakte de VNG bekend dat bijna een kwart van de gemeenten een beroep heeft gedaan op de stroppenpot voor tekorten bij de jeugdzorg en Wmo.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.