Gemeenten zelf op zoek naar biogas-locatie

Acht achterhoekse gemeenten trekken samen op in het vinden van een geschikte locatie, dit om de provincie voor te zijn

De acht Achterhoekse gemeenten hebben afgesproken om met een gezamenlijk voorstel te komen waar de vergistingsinstallatie van Biogasvereniging Achterhoek (BVA) moet komen. Dat hebben de wethouders voor ruimtelijke ordening van Aalten, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst, Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland besloten. Dit meldt De Gelderlander.

Vervolgens gaan de gemeenten met een gezamenlijke keuze naar de provincie. Daarmee willen ze voorkomen dat Gedeputeerde Staten (GS) een door Provinciale Staten (PS) aangenomen motie gaat uitvoeren.

Deze motie maakt het GS mogelijk om de regie in de aanwijzing over te nemen. Via een zogeheten 'inpassingsplan' kan GS een besluit van een gemeente overrulen. Eerdere pogingen van Biogasvereniging Achterhoek voor bouw van een installatie in Aalten mislukten en het college van Oude IJsselstreek wijst een plek op Hofskamp-Oost in Varsseveld af.