Binnenstad Venray is Beste Openbare Ruimte

0

De binnenstad van Venray is de Beste Openbare Ruimte van 2012. Dat werd bekendgemaakt op het Nationaal Openbare Ruimte Congres 2012 in Den Haag.

Kiezen voor kwaliteit zorgt voor beweging, constateert de jury van de Falco Award Beste Openbare Ruimte 2012. De gemeente Venray investeerde fors – zo’n 6,5 miljoen euro – in de herinrichting van de binnenstad. Maar ze vergat daarbij niet de ondernemers (moreel) aan te spreken op de uitstraling van hun panden en zette in op een reclamebeleid dat bijdraagt aan de kwaliteit van de binnenstad. Dat zorgde voor de nodige spin-off. De betrokkenheid van de ondernemers in Venray is verbluffend, vindt de jury. Uit de mond van ondernemer Toon Kateman, voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging, klinkt het eenvoudig: ‘Als de gemeente investeert in de openbare ruimte, pakken we die kans met beide handen aan en investeren wij ook in ons vastgoed en het gebruik van de ruimte.’

 

Perfecte uitvoering

En de ondernemers kunnen het goed met elkaar vinden. Zó goed, dat bijvoorbeeld de plaatselijke horeca ervoor koos de openbare ruimte te sieren met op elkaar afgestemd meubilair op hun terrassen. Ook dat líjkt heel logisch maar is in de praktijk een uitzondering, weet de jury uit ervaring. In Venray lukt het, en dat heeft alles te maken met het signaal dat de gemeente gaf met de grootscheepse renovatie. Er waren voldoende financiële middelen, wat ontwerper Ruud Dubbeld de gelegenheid gaf om het ontwerp tot in het kleinste detail uit te werken. Dat heeft geresulteerd in een bijna on-Nederlandse perfectie qua uitvoering van bijvoorbeeld de verharding. En dat de aanpak er uiteindelijk, min of meer ongepland, toe leidt dat er in de binnenstad verschillende evenementen worden georganiseerd en vrijwilligers rondleidingen geven, vindt de jury bijzonder.

 

Palenstein en Lange Voorhout

De binnenstad van Venray won van twee andere genomineerden: woonwijk Palenstein in Zoetermeer en het Lange Voorhout in Den Haag. Palenstein excelleerde in placemaking en wist samen met bewoners de openbare ruimte in de oudste nieuwbouwwijk van Zoetermeer te transformeren van een anonieme naar een gebruikte ruimte. Het succes van deze openbare ruimte schuilt in de compromisloze aanpak: het gebruik staat centraal.

Bij de inzending van Den Haag had de jury grote waardering voor de manier waarop de historische sfeer op een ogenschijnlijk eenvoudige manier is teruggebracht. De kostbare technische aanpak om de bomen een betere groeiplaats te geven, is voor de leek niet direct zichtbaar. De terugkeer van een halfverharding bestaande uit schelpen is dat beslist wel. Een gedurfde keuze in een periode waarin er niet vaak wordt gekozen voor dit soort onderhoudsgevoelige verharding, oordeelt de jury.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Over Auteur

Reageer