Meepraten over autoluw Amsterdam: alleen aanvullingen

Amsterdam wil met bewoners in gesprek over het autoluw maken van de stad. Niet de aangekondigde plannen staan ter discussie, de bedoeling is meedenken over ‘verdere maatregelen’.

Gesprekken met bewoners vinden plaats van februari tot en met mei. De bijeenkomsten moeten bijdragen aan ‘een samenhangend pakket van maatregelen’ in de vorm van een beleidsagenda. De hoofdlijn daarvan staat wel al vast: ‘Meer ruimte voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen. En dus minder voor de auto. Zo ziet het college Amsterdam voor zich.’

Niet ter discussie

Aangekondigde of al in gang gezette maatregelen staan nadrukkelijk niet ter discussie, zo blijkt uit de oproep. ‘De plannen die uit de stadsgesprekken komen, moeten een aanvulling vormen op de maatregelen die al bekend zijn gemaakt en die deels al in uitvoering zijn,’ aldus het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP.

De koers om de stad autoluw te maken krijgt in de praktijk niet alleen bijval, maar ook kritiek. Al bij de aankondiging van het collegeprogramma hekelde Detailhandel Nederland de autoluwe agenda. ‘GroenLinks ziet Amsterdam het liefst als een natuurgebied, maar we moeten er met elkaar wonen, werken en recreëren,’ zei directeur Dolf Kloosterziel.

Parkeren de helft duurder

Amsterdam heft dit jaar sowieso duizend parkeerplekken op. Het is de bedoeling dat er in 2025 7.000 tot 10.000 parkeerplekken minder zijn. In april gaat bovendien het parkeertarief met 50 procent omhoog. ‘In het centrum gaat u voor een uur parkeren 7,50 euro betalen in plaats van de 5 euro die het nog tot en met maart 2019 kost.’

Autodelen wordt verder gestimuleerd. ‘Door auto’s te delen kunnen we veel efficiënter gebruikmaken van de schaarse ruimte in de drukste gebieden van de stad. Zo kunnen straks meer aanbieders en meer elektrische deelauto’s in de stad een vergunning krijgen.’ Ook bestaan er plannen voor parkeervergunningen die in meerdere steden te gebruiken zijn voor deelauto’s.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.