Pratende prullenbakken in de strijd tegen zwerfafval

In de strijd om afval niet naast, maar ín de container of prullenbak te krijgen toveren gemeenten heel wat initiatieven uit de hoge hoed. Een echt tuintje rondom een ondergrondse container bijvoorbeeld, of pratende prullenbakken met de stemmen van buurtbewoners.

We zien heel wat creatieve middelen, pilots en proeven voorbij komen als het gaat om het voorkomen van zwerfafval en het stimuleren van het weggooien van afval op de daarvoor bestemde plekken. Sommige van die maatregelen duiken na succes in de praktijk logischerwijs een tijdje later weer ergens anders op.

Tuintjes tegen bijplaatsing

Zo zijn de plastic grasmatjes rondom ondergrondse afvalcontainers aan een opmars bezig. Die zagen we in Rotterdam al, in eerste instantie als proef. Na het zien van de resultaten werd dit initiatief in de Maasstad uitgebreid. Ook in andere gemeenten, zoals in Leiden, verrezen de groene veldjes van kunstgrasmatten met bloemetjes of buxushaag. Ook Den Bosch plaatste een aantal plastic tuintjes rondom ondergrondse containers, maar sinds kort zijn er ook tuintjes geplaatst waarbij het gras wel echt groeit. De plantenbakken met vaste planten zijn onderdeel van het project ‘Samen houden wij de wijk schoon!’ waarbij de gemeente de strijd aangaat met illegale stort en een schonere wijk.

De tuintjes die bestaan uit grote plantenbakken, worden om de container geklemd. ‘Zo vallen ze er niet af bij het legen en zijn ze niet zo op te pakken. De bakken zitten vol vaste planten. De containers vallen zo minder op en de wijk ziet er direct vrolijker en groener uit,’ aldus de gemeente. Het wordt zo een stuk lastiger om een vuilniszak naast de container achter te laten. Den Bosch gaat overigens dit jaar met meer acties aan de slag, zoals bestickering, het vaker schoonmaken van de containers en het starten van een weekend-storingsdienst.

Zo ziet zo’n containertuintje eruit:

Pratende prullenbakken

Pratende prullenbakken zagen we al eens in het Amsterdamse straatbeeld en ook in Leiden staan ze al even. Enthousiaste bewoners vroegen de gemeente er regelmatig of ze ook een keer de ‘stem’ van zo’n prullenbak mochten zijn. Dat bracht Leiden op een idee. Op verschillende plekken, zoals op het Stadhuisplein, worden afvalbakken voorzien van een boodschap van een Leidenaar. De gemeente roept via Twitter en Facebook op om een boodschap in te sturen. De tien leukste berichten worden opgenomen en afgespeeld zodra er iets in de afvalbak verdwijnt.

De gemeente Leiden zet flink in op het voorkomen van zwerfvuil en haalt naar eigen zeggen dagelijks zo’n 200 kilo afval van straat.

Haarlems spelletje

Jong geleerd is oud gedaan? Dat is in ieder geval het motto van het Haarlemse spel dat de gemeente inzet in de aanpak van zwerfafval. Alle Haarlemse basisscholen ontvangen van de gemeente en vuilverwerker Spaarnelanden het bordspel ‘De Afvalrace’ (Wie houdt zijn straatje schoon) of het ‘Afval Weetjes’ kwartetspel. De spellen zijn ontwikkeld om meer bewustzijn te creëren en gaan over de nut en noodzaak van afvalscheiding en recycling en het afval scheiden thuis. Maar ook over de aanpak van zwerfafval in de wijk. ‘Op deze manier leren Haarlemse kinderen op een leuke en speelse wijze hoe zij zelf thuis én in hun buurt met afval om kunnen gaan. De spellen zijn speciaal toegesneden op de Haarlemse situatie,’ aldus de gemeente.

Niobe Moen

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.