Onderzoek: gemeenten willen minder sociale woningen

Ruim driekwart van de gemeenten wil minder sociale huur- en koopwoningen laten bouwen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

De oorzaken? Het verlies bij gemeentelijke grondbedrijven en de krappe kas van woningbouwcorporaties. Gewijzigde regelgeving helpt ook niet mee, stelt een grote meerderheid van de 40 ondervraagde gemeenten.

Voor 2015 staat een nieuwbouwproductie in de planning, maar het is volgens de accountants van Deloitte maar de vraag of dit gaat lukken. De verborgen kosten van sociale woningen (ongeveer 89.000 euro per woning) zijn een obstakel om ze bouwen in financieel krappe tijden. “Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een terugvallende toekomstige productie van sociale huurwoningen”, staat op de website van het bureau.