Registratieplicht jeugdzorg moet wantoestanden voorkomen

Minister De Jonge van Volksgezondheid belooft haast te maken met de invoering van een registratieplicht voor jeugdzorgaanbieders. Gemeenten zouden dit nodig hebben om goed toezicht te kunnen uitoefenen, waarvoor zij deels verantwoordelijk zijn.

De Inspectie Jeugdzorg pleit al jaren voor een registratieplicht. SP-Kamerlid Nine Kooiman maakte in een debat woensdag duidelijk dat haar geduld op is, verwijzend naar verschillende wantoestanden in de jeugdzorg. ‘Iedere idioot kan een verschrikkelijk mooie website maken waarop staat: kijk, ik heb een prachtig zorgaanbod voor jongeren. Maar er is niet altijd toezicht op. Wethouders weten dat vaak niet,’ betoogde het Kamerlid.

Particuliere jeugdzorginstellingen

Ondanks de geldstromen via de gemeente en bijbehoren contracten, zou het vaak nog ontbreken aan overzicht. Kooiman: ‘Er zijn natuurlijk aanbieders die een contract hebben met de gemeente, maar bijvoorbeeld de particuliere jeugdzorginstellingen hebben dat niet altijd. Daar maak ik mij zorgen om.’

Het Kamerlid diende een motie in om de minister tot spoed te manen met het invoeren van de registratieplicht. De Jonge beklemtoonde dat ook hij haast wil maken. ‘Ik heb de aanmoediging niet per se nodig om gewoon toch te doen wat u van mij vraagt,’ aldus de minister. Voorafgaand aan de behandeling van de vorig jaar ingediende Wet toetreding zorgaanbieders, zal hij in een brief duidelijk maken wat het kabinet met de registratieplicht van plan is.

Wetsvoorstel

Of de registratieplicht in het wetsvoorstel wordt opgenomen of op een andere manier wordt geregeld, is nog niet duidelijk. ‘We zijn nog wel wat verder aan het doordenken wat de implicatie daarvan is.’ Volgens De Jonge zou het voor gemeenten overigens niet al te schimmig moeten zijn wie er jeugdzorg aanbieden. ‘Ik denk wel dat als gemeenten hun contractering gewoon strak op orde hebben, zij ook nu al redelijkerwijs behoorlijk goed zicht kunnen hebben op nieuwe toetreders.’

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

1 reactie

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.