Coffeeshops in 14 gemeenten te dicht bij school

In 2010 waren 58 coffeeshops in Nederland binnen een afstand van 350 meter van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd. Dat komt neer op 9 procent van alle coffeeshops. Een derde hiervan is gevestigd in Amsterdam.

In het regeerakkoord is opgenomen dat coffeeshops op minimaal 350 meter van een school moeten liggen.

Meeste coffeeshops in Noord- en Zuid-Holland

In 2010 telde Nederland ruim 650 coffeeshops. Daarvan waren er 267 gevestigd in Noord-Holland, waarvan 214 in de gemeente Amsterdam. Zuid-Holland volgt met 22 procent van alle coffeeshops. Flevoland, Zeeland en Drenthe hebben de minste coffeeshops. Deze drie provincies samen hebben nog geen 3 procent van alle coffeeshops binnen hun grenzen. Ook per 100 duizend inwoners is het aantal coffeeshops in deze provincies het kleinst.

Amsterdam heeft meeste coffeeshops dicht bij scholen

De coffeeshops in Nederland zijn verspreid over 100 gemeenten. In 14 daarvan waren één of meerdere coffeeshops binnen een afstand  van 350 meter over de weg van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd. In totaal lagen 58 coffeeshops binnen een afstand van 350 meter van een school voor voortgezet onderwijs. Ruim een derde van deze coffeeshops was gevestigd in Amsterdam, 21 procent in Rotterdam en 10 procent in Haarlem.

Van de bijna 1 300 scholen voor voortgezet onderwijs liggen er 39 op minder dan 350 meter afstand van een coffeeshop. Op deze scholen zitten in totaal ruim 23 duizend leerlingen, 2,5 procent van het totale aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs in schooljaar 2009/’10.

90 procent van alle coffeeshops op voldoende afstand

De meeste coffeeshops liggen niet te dicht bij een school voor voortgezet onderwijs. Negen op de tien coffeeshops liggen op een afstand van minimaal 350 meter van een middelbare school; 3,5 procent ligt op een afstand van 300 tot 350 meter van de dichtstbijzijnde middelbare school en 5,3 procent op een afstand van minder dan 300 meter.

1 reactie

1. Tja het is toch heel anders? op

In bepaalde gemeenten zijn maar een aantal koffieshops. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat jongeren niet door ouderen laten leveren. Veelal is er sprake van kleine lokale kweekafdelingen binnen huizen. Hierdoor ontstaat er een heel ander effect. Ook is mij bekend dat de handel in andere gemeenten wordt gekocht. Dan vindt er gewoon handel plaats naar jongeren. Het is een goed idee, maar u moet ook kijken naar het lokale gevoerde beleid en de bevolkingsopbouw. Daarnaast zal een koffieshop in de omgeving van een kleuterschool niet echt problemen geven. Mist de bezoekers uiteraard niet lastig zijn. Ervaring leert dat je moet kijken naar koffieshops in schoolomgevingen boven de 12 en 13 opleidingen. Je kunt uiteraard een lijn trekken, maar probeer eens werkelijk inzicht te krijgen in wat er speelt in plaats van de belastingzak op te houden aan de verkoophandel. De verhoogde handhaving rond het oprollen van kleine lokale kwekerijen is ook maar een minimale graad van aanpak. Veelal zijn dit weer lokale crimineeltjes, welke de sociaalzwakkere met schulden voorzien van geld. Met uiteraard rampzalige gevolgen. Maar nee, de politie kan deze jongens niet aanpakken. Maar we rotten wel iedereen uit huis. Pak de grotere jongens, dat lukt wel. Nee overheid en politie u weet best hoe de wereld binnen de sociale sector wordt voorzien van materiaal om te kweken. Maar u krijgt daar totaal geen grip op. Zoals ik al eerder aangaf, een grote kwekerij in een loods of schuur is gesneden koek om op te rechercheren. Blijf toch steeds maar weer lachten hoe de overheid bezig is. Treurig eigenlijk Donner??