Werkgevers niet dwingen om gehandicapten aan te nemen

Als er dan toch moet worden bezuinigd op de sociale werkplaatsen, kan staatssecretaris Paul de Krom werkgevers dan niet dwingen om gehandicapten in dienst te nemen? Nee, antwoordt De Krom aan de Tweede Kamer.

Die stelling nam de staatssecretaris in tijdens een gisteren

gehouden debat over de Wet werken naar vermogen. Dwang gaat niet werken, denkt

De Krom. De vrijwillige inzet van werkgevers moet in combinatie met afspraken

tussen de sociale partners de mensen met een arbeidsbeperking aan de slag

helpen.

Vooral de Partij van de Arbeid wil dat grote en middelgrote

ondernemingen worden verplicht een percentage gehandicapten aan te nemen. De

partij vreest dat zij anders in de bijstand terecht komen, met weinig

mogelijkheden weer een baan te vinden. De Krom ziet dat anders. De overheid

moet zich niet op die manier gaan mengen in het bedrijfsleven.

Sociale werkvoorziening

Het aantal arbeidsplaatsen in de werkvoorzieningen moet op

termijn worden afgebouwd van 100.000 naar 30.000. De voorziening is er straks

alleen nog maar voor mensen die absoluut een beschutte werkplaats nodig hebben.

Voor de mensen die daar niet meer aan de slag kunnen, zijn andere maatregelen

om ze te helpen. De belangrijkst is: loondispensatie, waarmee het voor

werkgevers aanlokkelijker wordt ze aan het werk te helpen.

Loondispensatie

De loondispensatie houdt in dat werkgevers tot maximaal

negen jaar onder het minimumloon kunnen betalen. Tijdens die jaren vult de

gemeentelijke sociale dienst het salaris aan. Daarna moet de werkgever de portemonnee

trekken. De maatregel is bedoeld ondernemers over een drempel te helpen om

mensen met een beperking aan te nemen.

Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het wel of niet accepteren

van onderhandelaarsakkoord tussen het kabinet, de provincies, de waterschappen

en gemeenten. Of de gemeenten akkoord gaan moet blijken tijdens het jaarlijkse

congres van de VNG.

Volg Gemeente.nu via Twitter.

7 reacties

1. Waarom is het wettelijke minimumloon voor iemand met een beperking niet van toepassing?
    HSet is volgens mij een vorm van discriminatie en zeker niet een stimulans om aan het werk te gaan!!!!

2. ik zit ook in het traject loondispensatie ik heb 2,5 jaar thuis gezeten zonder werk. een teringzooi is het want ik heb een contactpersoon op de gemeente en een jobhunter vanuit die loondispentatie en die verzwijgen alles tegenover elkaar maar ook tegen die werkgever, waar ik 3 maanden met behoud van uitkering moest werken.
    maar net voor ik me contract zou krijgen voor een half jaar stond ik weer op straat.
    DUS LOONDISPENTATIE een rotzooi is het bahbah

3. Dwang gaat niet werken stelt De Krom! Jammer dat hij niet even bij onze buren heeft gekeken. In Duitsland wordt wel met een quotum gewerkt. De arbeidsparticipatie van mensen met een beperking ligt daar dan ook veel hoger dan hier.
    Voor bedrijven geldt een verplicht percentage van 5%. Indien je er niet aan voldoet betaal je een boete. De inkomsten uit deze boete worden weer gebruikt voor de re-integratie van de doelgroep. Dit zou een mooie oplossing zijn voor de huidige pad-stelling bij de vaststelling van het bestuursakkoord.

4. Robert Carol op

Er staat een fout in uw stukje. De termijn van loondispensatie is 9 jaar. Niet 9 maanden. Een aanzienlijk verschil. Zeker als je als werknemer valt onder de regeling van loondispensatie.

5. Oh ohw, zo krijg ik dus over 9 jaar de relatief hoge arbeidskosten. Ik kijk natuurlijk vooruit, stel dat iemand 50% inzetbaar is. Dan verdubbeld in feite het kostenplaatje op de lange termijn. Nu werken bij ons 2 WIWers en een WSWer.

6. Iemand met een lichamelijke beperking op

Nee, we gaan bedrijven niet dwingen mensen met een beperking aan te nemen. Daar moet de overheid zich niet mee bemoeien.

Wel gaan we mensen met een beperking dwingen onder minimumloon te werken. Dat Krom met deze discriminatie wegkomt is be-lach-e-lijk. Je reinste slavernij.

Gelijke plichten, gelijk salaris. Indien iemand minder kan werken, kunnen ze minder uren werken. Iedereen met een handicap over deze kam scheren is beneden alle peil. Tot slot Nederland onwaardig. Lijkt wel Zuid Afrika hier inmiddels. Mensen met een beperking zijn tweede rang’s burgers aan het verworden. Hoe krom kun je zijn?