Werkweigeraar in Arnhem krijgt geen uitkering

De hoogte van de uitkering van inwoners die stelselmatig weigeren om werk te zoeken gaat omlaag. De gemeente kan in de ergste gevallen zelfs de uitkering stopzetten.

Dat blijkt uit de nota ‘Arnhem leert en werkt’. Het scherpere beleid past in de nieuwe Wet werk en bijstand, die vandaag wordt behandeld in de Eerste Kamer. Jongeren die systematisch weigeren naar school te gaan of te werken verliezen momenteeel al hun uitkering. Ook volwassen kunnen dit als sanctie krijgen.

Dit zijn de speerpunten:

• Zoveel mogelijk mensen regulier aan het werk helpen;
  • Mensen naar vermogen laten werken en daarvoor laten betalen;
  • Zelfredzaamheid van mensen voorop laten staan bij het vinden van werk;
  • De samenwerking met werkgevers, intermediairs, onderwijsinstellingen wordt intensiveren, waar mogelijk via publiek-private samenwerkingsverbanden.

Voor de “vaak totaal ongemotiveerden” is beleid ontwikkeld met de naam: “Intensief naar Uitstroom”. De weinig enthousiaste inwoners worden meerdere keren per week opgeroepen in beweging te komen. Bij een kleine groep mensen werkt dat niet. Die krijgen vanaf volgend jaar geen uitkering meer, om te voorkomen dat werkweigeraars “hun doel bereiken” en een signaal afgeven aan andere weigeraars dat hun medewerking overbodig is.

Groot verschil

Al met al wordt de bal meer dan ooit bij de uitkeringsgerechtigden neergelegd. “Het werken met loonwaarden is nieuw”, stelt de nota. “Daarom gaat het mes in de traditionele loonkostensubsidies waarbij 100 procent  van de loonkosten door de gemeente wordt gedragen onafhankelijk van wat iemand voor een toegevoegde waarde heeft voor zijn of haar werkgever. Werkgevers betalen voor wat ze krijgen. Niet langer is het ook vanzelfsprekend dat mensen een uitkering krijgen en daarvoor niets hoeven te doen. Dat is een groot verschil met de huidige aanpak.”