Nieuwe privacyregels voor boa’s

0

Door de verandering in verschillende wetgeving krijgen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) allerlei nieuwe privacyregels voor hun kiezen bij het verwerken van persoonsgegevens. Onder welke regels valt bijvoorbeeld het notitieboekje?

Bij de verwerking van persoonsgegevens heeft een boa te maken met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei van toepassing wordt. Ter aanvulling op de AVG heeft de overheid een wet gemaakt met zaken die voor Nederland gelden. Dat is de Uitvoeringswet algemene regels gegevensbescherming (Uavg).

Daarnaast is een Europese Richtlijn [EU 2016/680] gepubliceerd die op 6 mei 2018 in werking trad. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt het de Richtlijn gegevensbescherming politie en justitie. In die richtlijn staan veel regels die in de Wet politiegegevens (Wpg) moeten komen. De regels zijn gedetailleerd en komen in zowel de wet als het Besluit politiegegevens. Het voorstel daartoe is in behandeling bij de Tweede Kamer.

Notitieboekje

Lastig is dat sommige persoonsgegevens vallen onder de AVG en andere onder de Wpg. Beide wetten kunnen daardoor soms van toepassing zijn, denk maar aan het notitieboekje (en het opbergen of weggooien daarvan) van de boa. Gelukkig zijn de regels uit beide soorten wetgeving niet in strijd met elkaar. Uiteindelijk komt het erop neer dat de boa geen enkel persoonsgegeven anders dient te verwerken dan voorgeschreven. En dit betekent onder andere strikte geheimhouding.

Meerdere registers

Voor de werkgever van de boa betekent het bestaan van deze twee regelingen het volgende. Voor zowel de opsporing als voor de overige gegevensverwerking dient de werkgever een register bij houden. Dat geldt ook voor de zogenoemde logging.

  • Deze aandachtspunten zijn afkomstig uit ‘Nieuwe privacyregels voor boa’s’, geschreven door boa-expert Henk van Hoevelaken. Download het whitepaper en lees alles over de nieuwe regels en wetten die gelden bij het verwerken van persoonsgegevens als boa.

 

Reageer