Brabantse gemeenten sluiten 500 drugspanden

Brabantse burgemeesters hebben de afgelopen drie jaar ruim vijfhonderd drugspanden gesloten. Veel meer dan collega’s in de rest van het land

Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

Tilburg blijkt veruit de actiefste gemeente wat betreft sluiting, daar werden 127 panden gesloten. Dat terwijl de nummer twee, Breda, 31 panden sloot. De verschillen zijn zo groot, omdat gemeenten zelf mogen bepalen of ze actief bezig willen zijn met het sluiten van drugspanden. Door de Wet Damocles mogen burgemeesters namelijk een eigen plan trekken bij het sluiten van drugspanden. Dat mag bijvoorbeeld al als er een te grote hoeveelheid drugs wordt gevonden. Maar lang niet alle gemeenten doen dat.

Burgemeester Anton Ederveen van één van de actievere gemeenten Valkenswaard (29 sluitingen) legt uit: “De gemeenten in de regio hebben een verschil in aanpak gehad met hoe we daar mee omgingen. Je ziet het laatste jaar met name dat de Valkenswaardse aanpak navolging begint te krijgen in de rest van Brabant.”

Brabantse top 5:

1. Tilburg (127)