Gemeentelijke aanpak radicalisering vraagt om goed netwerk

Gemeenten hebben behoefte aan een goed netwerk van lokale organisaties en sleutelfiguren om radicalisering te signaleren en tegen te gaan. Dat schrijft minister Asscher (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek naar de oorzaken van radicalisering (triggerfactoren) en een quickscan onder gemeenten.

De quickscan en het onderzoek zijn uitgevoerd onder leiding van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS). Deze ESS is dit voorjaar opgericht mede als onderdeel  van het Actieplan Integrale Aanpak Jihadisme en heeft als doel om maatschappelijke spanningen en radicalisering tegen te gaan.

Eigen regie en goed netwerk

Op verzoek van de Tweede Kamer vroeg de Expertise-unit aan 49 gemeenten naar hun behoeftes op het gebied van radicalisering en andere maatschappelijke spanningen. Uit deze zogenoemde quickscan blijkt dat deze gemeenten de regie voor het lokale anti-radicaliseringbeleid zelf nemen . Er is wel grote behoefte aan een goed netwerk van lokale organisaties en sleutelfiguren om onder meer radicalisering beter te herkennen en tegen te gaan. Gemeenten willen ook graag kennis en ervaringen op dit gebied met andere gemeenten uitwisselen.

Triggerfactoren

Het onderzoek Triggerfactoren in het radicaliseringsproces is samen met de Universiteit van Amsterdam uitgevoerd. Asscher  kondigde aan dat de ESS ook de komende vier jaar rechtstreeks onder het ministerie van SZW valt.

Lees ook>> Lokale aanpak radicalisering soms stigmatiserend