Deelnemers wietexperiment voorlopig nog vraagteken

Nu de animo voor het wietexperiment afbrokkelt, wil het kabinet pas in de loop van het voorjaar weten welke gemeenten aan de proef deelnemen. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Het departement publiceerde maandag een conceptbesluit, met een nadere uitwerking van het wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer aanhangig is. Het besluit regelt onder meer lokale bevoegdheden van de deelnemende gemeenten. Zo kan de burgemeester regels stellen aan de toegestane handelsvoorraad, de beveiliging van de coffeeshops en de opleiding en aanwezigheid van personeel ter plaatse. Gemeenten kunnen zich aanmelden voor het experiment zodra het wetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, dit zal ergens in de eerste helft van 2019 zijn.

Meer zekerheid nodig

De verwachting was eerder dat gemeenten zich op basis van deze internetconsultatie zouden aanmelden. Maar waar lokale overheden eerst enthousiast leken, klinkt er inmiddels steeds meer kritiek, onder meer vanuit Amsterdam en Rotterdam. Maastrichtse coffeeshophouders trokken zich pas nog terug. ‘Inmiddels blijkt uit gesprekken met betrokken partijen, waaronder gemeenten zelf, dat het juiste moment voor aanmelden daar is als meer zekerheid is over de inrichting van het experiment,’ meldt het ministerie in een toelichting.

Aanvankelijk zouden zes tot tien gemeenten meedoen aan het experiment. De commissie Knottnerus die onderzocht hoe het experiment moet verlopen, drong aan op ‘aanzienlijk meer’ gemeenten. Tien zou te weinig zijn voor ‘een voldoende representatief onderzoek’. Daarop is besloten een even grote ‘controlegroep’ in het leven te roepen, hoewel hierover in het conceptbesluit niet meer wordt gerept.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

1 reactie

1. Softdrugs vrijgeven zou geen gek idee zijn. Softdrugs zijn onschadelijk en kunnen weinig kwaad. Daarbij kunnen ze pijn stillen en rust geven. Geen probleem, zou ik zeggen.

Maar Nederlandse wiet is geen nazaat van de Nederwiet die we vroeger rookten. Dat zijn nazaten van de “White Widow” en de “Purple Haze” die uit laboratoria komen. Ze zijn in de verste verte niet natuurlijk en soft meer en horen thuis onder de harddrugs.

Om die reden is deze discussie voorbarig en hopeloos. Er zou ten minste onderzoek gedaan moeten worden naar de DNA van moderne wiet. Om te zien waarom die moderne wiet zo ontzettend veel meeldraadjes heeft.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.