Politie registreert fors meer dumpingen drugsafval

Maandagochtend was het weer raak bij Eindhoven: onbekenden lieten een spoor van drugsafval achter op de openbare weg. Uit een overzicht van de politie blijkt dat het aantal van deze dumplocaties in 2018 met bijna een derde is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, tot 292.

Gemeenten vragen al langer aandacht voor het groeiende probleem, dat hen op kosten jaagt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het Rijk hier financieel aan bijdraagt. ‘Je kunt de kosten voor het opruimen van het illegale afval van het grootste synthetische drugs producerende land ter wereld niet op decentrale overheden en grondeigenaren afwente­len.’ De koepel greep het nieuws afgelopen weekend aan om hier opnieuw aandacht voor te vragen.

Meerdere verklaringen

Wat zit er achter de sterke toename? ‘Een verklaring kan zijn,’ zegt portefeuillehouder drugs van de politie Max Daniel, ‘dat producenten meer gebruikmaken van zogenoemde pre-precursoren: legale stoffen die nodig zijn om verboden stoffen voor synthetische drugs zoals MDMA (ecstasy) te vervaardigen. Dat levert meer afval op. Daarnaast vermoeden we ook dat sprake is van een toename van het aantal labs. Verder is de registratie van dumpingen sterk verbeterd.’ De politie zette een filmpje op YouTube waarin Daniëls aan het woord komt.

‘Ze raken waar het pijn doet’

In de verstevigde aanpak – waarover meer in ons Digitaal Magazine Ondermijning – gaat het niet alleen om de opsporing van productie- en dumplocaties. Daniel: ‘We moeten en zúllen meer inzetten op het financiële aspect. Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de  facilitators van de productie en handel en de personen die hierin investeren.’

Uitgesplitst per provincie telde Noord-Brabant met 109 locaties verreweg het grootste aantal dumpplekken. Daarna volgt Limburg met 62, Gelderland met 40 en Zuid-Holland met 39.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.