Zwolle druk met protesterende asielzoekers

De politie is donderdagochtend begonnen met het verwijderen van protesterende asielzoekers voor de deur van het IND-kantoor in Zwolle.

Uitgeprocedeerde Irakezen protesteren sinds maandagavond tegen een terugkeer naar hun land van herkomst. Tussen de 40 en 50 actievoerders waren donderdag nog voor het gebouw aanwezig. “Ze veroorzaken te veel overlast en daarom is ze verzocht te vertrekken”, zegt een woordvoerder van de dienst. De beëindiging van de actie verloopt volgens haar vooralsnog rustig.

Criminelen

Volgens actievoerder Bawan Awat zijn donderdagochtend vijf mensen door de politie opgepakt. “We hebben niets gedaan maar worden als criminelen behandeld. Wij blijven hier.”

De actievoerders zitten nu een paar meter verderop op openbaar terrein. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om vier arrestaties. ''Ze zijn aangehouden omdat ze zich verzet hebben bij hun verwijdering van het terrein.''

Verzet

De actievoerders zitten nu een paar meter verderop op openbaar terrein. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om vier arrestaties. “Ze zijn aangehouden omdat ze zich verzet hebben bij hun verwijdering van het terrein.”

Enkele tientallen actievoerders verblijven nu op openbaar terrein op de stoep voor het gebouw. Volgens de politie staan agenten vlakbij om in te grijpen als de gemeente Zwolle daar om vraagt. De gemeente houdt de ontwikkelingen in de gaten, aldus een woordvoerder.