Afvalpasjes Arnhem bedreigen onnodig privacy

1

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat alsnog handhavend optreden tegen het afvalpassysteem van gemeente Arnhem.

De ondergrondse containers in Arnhem beschikken sinds 1 juli 2014 over een scannersysteem, die alleen met een elektronische afvalpas met de adresgegevens van de pashouder zijn te openen. Dat meldt Stichting Privacy First.

Noodzaak

De verzamelde persoonsgegevens worden verwerkt in een centraal datasysteem van de gemeente. Volgens de gemeente is dit nodig om te voorkomen dat inwoners uit andere gemeenten of bedrijven de Arnhemse containers gebruiken. Een Arnhemse inwoner stapte vanwege deze werkwijze naar de rechter. Hij stelt dat de noodzaak van deze maatregel niet is aangetoond en dat er ook andere systemen mogelijk zijn, bijvoorbeeld met anonieme pasjes zonder uniek nummer. Hij vroeg de rechter om het gemeentelijke besluit ongedaan te maken, met een beroep op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), waarin een “noodzaak” wordt vereist.

Hoger beroep
Nadat de Rechtbank Gelderland de gemeente Arnhem in het gelijk had gesteld, omdat de “uitgangspunten” en “doelen” van de gemeente voldoende noodzaak zouden vormen voor het verzamelen van de persoonsgegevens, stapte de Arnhemmer naar de Raad van State. Deze verklaarde in april het hoger beroep gegrond, omdat de gemeente nooit een formeel besluit had genomen voor het verzamelen van de betreffende persoonsgegevens.

Handhavingsverzoek
Ondanks de uitspraak van de RvS gaf gemeente Arnhem aan geen anonieme pasjes voor afvalverwerking te gaan invoeren. Daarop stapte de Arnhemmer eind mei naar de AP en diende een formeel handhavingsverzoek in. De AP kondigt nu aan dat ze in week 40 een voornemen tot handhaving gaan aankondigen. Dat is vlak na de geplande behandeling van het afvalbeleid door de Arnhemse gemeenteraad. Mogelijk hoopt de AP te kunnen afzien van handhaving, als de gemeenteraad B&W opdraagt om de huidige verzameling van persoonsgegevens onmiddellijk stop te zetten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Over Auteur

1 reactie

  1. D.R. van van Ee op

    Uit dit bericht maak ik op dat Autoriteit Persoonsgegevens handhavend wil optreden tegen de gemeente Arnhem omdat de afvalpasjes onnodig de privacy bedreigen, omdat de Raad van State gesteld het hoger beroep gegrond verklaard heeft, omdat er geen formeel besluit is genomen voor het verzamelen van de betrerffende persoonsgegens. In het hieronder gerelateerde aritkel wordt echter gesteld dat de Raad van State de door de gemeente Arnhem gevolgde methode van afvalpas goedgekeurd heeft. De vraag is dus wat staat er nu precies in de uitspraak van de Raad van State van 28 april 2016, want kennelijk is die voor tweeerlei uitleg vatbaar? Met vriendelijke groet, | Daan van Ee

Reageer