Coalitie oneens over huisvesting vluchtelingen

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het oneens over de huisvesting van vluchtelingen. PvdA wil meer sociale huurwoningen bouwen, volgens de VVD zijn er daar genoeg van en moeten er alternatieven bekeken worden op lokaal niveau

De toename van het aantal vluchtelingen naar Europa mag hier niet leiden tot langere wachtlijsten,’ zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, tegen Nu.nl. Hij wil dat er nog deze maand afspraken worden gemaakt om nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Coalitiepartner wil daar niets van weten en zegt bij monde van Tweede Kamerlid Roald van der Linde: ‘We hebben er al zat. We moeten nu niet nog meer sociale huurwoningen bouwen want dan blaas je het systeem op’.

In veel gemeenten zijn er al wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Nederlanders die al lange tijd staan ingeschreven, moeten nu soms nog langer wachten omdat een vluchteling voorrang heeft. Als het aan de PvdA ligt, stoppen woningcorporaties met de sloop van sociale huurwoningen  en worden bijvoorbeeld kantoorpanden bewoonbaar gemaakt. Ook zouden er meer containerwoningen en portacabins moeten komen.

Gemeenten aan zet

De VVD wil niet dat het beleid vanuit Den Haag wordt aangestuurd. Tegen BNR zegt Van der Linde dat de gemeenten dat moeten doen ‘want vanuit Den Haag kunnen we dit niet regelen’. De PvdA wil juist een rol voor minister Blok (Wonen) ‘Er zijn zat mogelijkheden om de woningvoorraad te verruimen. Het kabinet moet alle partijen bij de lurven pakken.’, aldus Monasch