Minister: leesloep met verlichting op stembureau

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat gemeenten vragen ‘in elk stemlokaal een leesloep beschikbaar te stellen die zorgt voor een substantiële vergroting van de tekst en ook een lampfunctie heeft, die de tekst op het stembiljet extra verlicht’.

Dat schrijft de bewindsvrouw vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij reageert daarmee op een Kamermotie om de belemmeringen bij het stemmen zoveel mogelijk weg te nemen voor mensen met een visuele beperking.

Niet toereikend

In veel stemlokalen ligt tot dusver een leesloep die het stembureau aan slechtziende kiezers kan aanreiken. ‘Veelal is dit een “standaard” loep die enkele keren de tekst vergroot. Dat is niet altijd toereikend voor slechtziende kiezers,’ aldus Ollongren.

In overleg met de Oogvereniging maakt het ministerie een beschrijving van de gewenste loep, die aan de gemeenten zal worden gestuurd. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt gesproken over de mogelijkheid van een financiële bijdrage voor het aanschaffen van de loepen.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart dit jaar.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Reageren is niet mogelijk.