Senaat: Fusieplan Plasterk kan prullenbak in

Minister Ronald Plasterk moet terug naar de tekentafel na een met ruime meerderheid aangenomen motie door de Eerste Kamer.

Plasterk moet met een nieuwe visie op de inrichting van het openbaar bestuur komen.Tot die tijd worden er geen concrete wetsvoorstellen behandeld door de Eerste Kamer. Vooral het ontbreken van stevige argumenten voor het opschalen van provincies en gemeenten krijgt de handen in de Senaat niet op elkaar. De PvdA, VVD en D66 vonden het evenwel een goed plan.

“Het huiswerk moet opnieuw’, laat indiener van de motie Arjan Vliegenthart weten aan Binnenlands Bestuur. “Voor zijn huidige plannen is geen meerderheid in de Eerste Kamer. Alle reden voor Plasterk om bij zichzelf te rade gaan over nut, noodzaak en maatschappelijk draagvlak voor steeds grotere gemeenten en provincies.’

Ook veel gemeenten en provincies waren kritisch na het verschijnen van het stuk Bestuur in Samenhang.