Drijvende mini-eilanden moeten stedelijk water verbeteren

In Houten drijven sinds afgelopen week groene eilandjes op drie locaties in de stad in het water. De driejarige proef van de gemeente heeft als doel om de kwaliteit van het stedelijk water te verbeteren.

De gemeente werkt hiervoor samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Samen willen ze zorgen voor ‘vitaal en aantrekkelijk oppervlaktewater’ in stedelijk gebied. Op drie verschillende locaties in Houten is drijvend groen ter grootte van 15 tot 30 m2 aangebracht. De inzet is dat daarmee de ecologische waterkwaliteit wordt vergroot. Als dat uit de proef blijkt, komen er meer van deze drijvende mini-eilanden.

Verbeteren waterkwaliteit

De eilandjes zorgen voor opname van vervuiling en een natuurlijke schuilplaats voor vissen. Het drijvend groen bevordert zo biodiversiteit, wat de kwaliteit van het water positief kan beïnvloeden. Houten nam eerder al andere maatregelen voor het verbeteren van oppervlaktewater. Zo verwijderde de gemeente exotische woekerende planten, zoals het ongelijkbladig vederkruid en werden hardhouten beschoeiingen vervangen door natuurvriendelijke oevers. Dit leidde nog niet tot de gewenste waterkwaliteit.

Drijvend eiland in Delft

Ook de gemeente Delft is bezig met een proef voor het verbeteren van waterkwaliteit. Samen met het Hoogheemraadschap van Delfland werden er dit voorjaar allerlei maatregelen genomen om een populaire recreatieplas minder gevoelig te maken voor blauwalg. Denk aan het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en drijfbladzones, meer variatie in de onderwaterwereld, nieuwe watergeulen en -verbindingen. Het moet op termijn leiden tot een beter ecologisch evenwicht in de zwemplas. Daarnaast is er een drijvend eiland aangelegd waarop en waaronder planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. Beide partijen verwachten dit zwemseizoen nog geen spectaculair resultaat: ‘de nieuwe natuur heeft tijd nodig om zich goed te ontwikkelen.’

Niobe Moen

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.