Effect van sociale proefballon blijft vaak de vraag

Het nut van gemeentelijke subsidies in het sociaal domein blijkt doorgaans lastig hard te maken. De vraag naar het resultaat wordt op veel plekken nog niet gesteld.

Dat stelt Martijn Arnoldus van Sociale Finance Matters. Hij deed samen met de Universiteit Utrecht onderzoek naar 34 gemeentelijke regelingen. Van duofietsen voor vrijwilligers en ouderen in Helmond, tot het programma ‘Poetsj’ in Soest, gericht op het voorkomen van tandbederf bij kinderen door middel van poetsinstructies.

Blijvende kostenbesparing

Arnoldus spreekt van ‘innovatiesubsidies’, die opkwamen na de decentralisaties van 2015. ‘Sindsdien is het zoeken naar nieuwe werkwijzen en andere verhoudingen met andere lokale betrokkenen,’ licht hij toe in het rapport. Participatie en blijvende kostenbesparing in het sociaal domein gelden als belangrijke doelen.

Maar levert het op wat het beoogt? Betrokken ambtenaren hebben daar zelf hun bedenkingen bij. De regelingen evalueren bijvoorbeeld, geniet meestal niet de hoogste prioriteit. ‘Snel en flexibel uitvoeren van de regeling, zonder al te veel rompslomp voor de aanvrager’ wordt vaak belangrijker gevonden.

Vrees ongegrond?

De vlotte uitvoering kan op gespannen voet staan met controle en het meten van effecten, vrezen de gemeentemedewerkers. Maar die zorg is mogelijk niet helemaal terecht, aldus de onderzoekers. Want ontvangers van de subsidie vinden de betrokkenheid van de gemeente nu juist aan de lage kant, zo zeggen ze. ‘Op het vlak van zichtbaarheid van resultaat valt nog veel te bereiken,’ stelt Arnoldus tot slot. ’Hetzelfde geldt voor het ondersteunen van het voortbestaan en de implementatie van de gesubsidieerde innovaties.’

De auteur schreef eerder al op deze site over de tussentijdse bevindingen. Toen bleek al dat gemeenten kansen laten liggen bij subsidies voor vernieuwende lokale initiatieven in het sociaal domein. ‘Willen de regelingen zichtbaar bijdragen aan duurzame veranderingen, dan moeten ze worden ingebed in een bredere infrastructuur.’ In het eindrapport van de verkenningen (pdf) zijn alle conclusies van het onderzoek te vinden.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.