Minister wil afsluiten van water bemoeilijken

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu wil de afsluitregeling voor water aanpassen zodat drinkwaterbedrijven verplicht worden de klantgegevens en hoogte van de schuld van huishoudens met betalingsproblemen eerst te melden bij de gemeente of schuldhulpverlenende instantie. Dat schrijft de bewindsvrouw in antwoord op Kamervragen.

‘Met de voorgenomen aanpassing van de afsluitregeling wordt eraan bijgedragen dat kleinverbruikers met betalingsproblemen eerder in beeld komen bij schuldhulpverlenende instanties. Als vervolgens een schuldhulpverleningstraject wordt ingezet, wordt de levering van drinkwater niet stopgezet,’ schrijft Van Nieuwenhuizen.

Voor het afsluiten van gas en elektriciteit is eerder een vergelijkbare regeling in werking getreden. De SP vroeg de minister of zij bereid is hetzelfde te doen voor water. Daarover blijkt zij al in overleg te zijn met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin). ‘Afsluiting van drinkwater is ingrijpend is en kan voor sommige consumenten leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s,’ aldus de minister.

Het afsluiten van het drinkwater mag nu ook niet in alle gevallen. De regeling stelt dat indien kwetsbare consumenten een verklaring van een arts kunnen overleggen waaruit blijkt dat ernstige gezondheidsrisico’s ontstaan door het afsluiten van drinkwater, hiertoe niet mag worden overgegaan.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.