Verplichting beschut werk mogelijk uitgebreid

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken is ‘bereid te onderzoeken’ hoe alle gemeenten verplicht kunnen worden ten minste één plek voor beschut werk aan te bieden. Vooralsnog hoeft een aantal kleine gemeenten niets te doen op dit gebied.

Dat blijkt uit antwoorden van de bewindsvrouw eerder deze week op Kamervragen. Beschut werk is de opvolger van de sociale werkvoorziening. Gemeenten blijven in de praktijk ver achter bij het aantal van deze werkplaatsen dat ze moeten realiseren. Uit een eerder gepubliceerde lijst van het aantal plaatsen per gemeente, blijkt bovendien dat de doelstelling in acht gevallen op nul staat voor dit jaar.

Alsnog oproepen

Dit trok de aandacht van VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-de Haan. ‘Bent u bereid de gemeenten die nu volgens de lijst nul plekken hoeven te realiseren alsnog op te roepen een werkplek te realiseren indien er een specifiek verzoek voorligt?’ vraagt zij de staatssecretaris. Van Ark is daartoe bereid, hoewel ze de impact daarvan direct nuanceert: ‘Dit betekent een zeer beperkte herverdeling van deze plekken, binnen een totaal aantal plekken van 6000 eind 2019.’

Gemeentelijke beleidsvrijheid

Het Kamerlid informeerde ook wat er concreet gebeurt als iemand met een ‘indicatie beschut werk’ van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zich meldt bij de gemeente die officieel geen plaatsen hoeft aan te bieden. ‘In een dergelijk geval is een gemeente niet verplicht deze inwoner een beschut werkplek te bieden. Zij kan het echter wel doen; dit is de gemeentelijke beleidsvrijheid en dit sluit ook aan bij het principe van maatwerk,’ aldus Van Ark.

Wel financiering

Opvallend is dat vijf van de acht gemeenten zonder plekken voor beschut werk hiervoor wél financiering ontvangen. Dit heeft ermee te maken dat de cijfers niet helemaal zijn zoals ze lijken, legt Van Ark uit. Zo zijn er ‘vijf gemeenten waar maar enkele personen zijn ingestroomd in die regelingen. Afgerond zijn dit dan nul plekken. Op termijn zal voor deze gemeenten, gezien het oplopende budget, dus nul in één of twee veranderen.’

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.