Gemeentehuizen langer open tijdens storing

Meerdere gemeentehuizen hielden vandaag langer dan gebruikelijk de deuren open in verband met de landelijke telefoonstoring bij alarmnummer 112 en andere overheidsdiensten. Bewoners konden er terecht voor hulp bij noodmeldingen. Ondertussen waren ook gemeenten zelf telefonisch onbereikbaar.

De storing bij 112 begon rond 16.00 uur vanmiddag en leek rond 19.30 uur weer grotendeels opgelost. De politie communiceerde via sociale media dat mensen hun toevlucht konden zoeken tot ‘openbare gebouwen’ in geval van nood.

Even later werd verduidelijkt dat politiebureaus en brandweerkazernes de aangewezen plekken waren. Voor ongevallen op de weg moest Rijkswaterstaat worden ingeroepen. Politie en soms ook ambulances gingen de straat op als aanspreekpunt.

In de loop van de storing kregen burgers regionaal alternatieve alarmnummers door via berichtendienst NL Alert.

Naar gemeentehuizen werd door de politie niet expliciet verwezen, maar op meerdere plekken konden mensen er terecht tijdens de storing. In Zuid-Holland Zuid werd dit gemeld door de veiligheidsregio.

Diverse gemeenten maakten zelf bekend dat de deuren langer open bleven.

Niet alle gemeenten leken aanleiding te zien om bijzondere openingsuren aan te houden. De grote steden maakten hiervan bijvoorbeeld geen melding. De gemeenten waar dit wel het geval was, sloten volgens de berichten tussen 19.00 en 21.30 uur.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.