Amsterdam deelt parkeerboetes uit op afstand

Handhavers in Amsterdam hoeven niet meer ter plaatse een boete uit te schrijven voor foutparkeren. De gemeente doet tot het einde van het jaar een proef met het uitdelen van boetes op afstand.

Er rijden sinds 2017 speciale auto’s door de stad die kentekens scannen om te bekijken of er betaald is voor de geparkeerde auto en de auto goed geparkeerd staat. Medewerkers zien dit op afstand op de computer. Het afgelopen jaar moest er daarna een handhaver naar de auto gaan om ter plekke een bon uit te schrijven voor foutparkeren. Nu kan een medewerker de boete direct op afstand uitschrijven.

Volgens de gemeente werkt dit: ‘Vaak waren foutparkeerders alweer weg eer dat de handhaver ter plaatse was. Boetes uitdelen is natuurlijk niet het doel. Wél: voorkomen dat mensen foutparkeren, zodat de openbare ruimte gebruikt kan worden zoals het is bedoeld.’

Laura Wennekes

1 reactie

1. Hoe controleer je dan of iemand aan het instappen is? Want je mag wel stoppen om iemand in te laten stappen.
    Boeten uitschrijven lijkt me heel eenvoudig het kenteken is bekend dus de medewerker heeft de keuze tussen twee knoppen “Boete” “Geen boete”. Lijkt me met AI net zo goed te automatiseren als een medewerker kan beoordelen.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.