Rotterdam richt slimme camera op afvaldumper

Na vooral vriendelijke maatregelen gaat Rotterdam het plaatsen van afval naast containers meer repressief aanpakken. Slimme camera’s moeten registreren waar het misgaat, waarna direct een ‘vliegende brigade’ op de plaats delict afgaat om de overtreder te beboeten.

‘Uit onderzoek blijkt dat door cameratoezicht bewoners hun gedrag aanpassen en het aantal naastplaatsingen significant afneemt. Zodra mensen het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden, zullen ze zich beter aan de regels houden,’ zegt wethouder Bert Wijbenga. Hij presenteerde zijn programma In de bak, bedoeld om het plaatsen van afval naast de daarvoor bestemde containers verder tegen te gaan.

Direct in actie

Camera’s worden uitgerust met ‘innovatieve software’ om sneller te signaleren waar het misgaat. ‘Een goede samenwerking met de meldkamer is van belang. Bij een naastplaatsing komen de handhavers direct in actie om de overtreder aan te spreken en een boete uit te schrijven: de “flying squads’’. Overtreders worden gezien en lopen een grotere kans om betrapte worden.’

Inzet adoptanten

De repressieve aanpak volgt op de inzet van ‘adoptanten’ van afvalcontainers. De Maasstad heeft al 830 vrijwilligers geworven die de situatie in de gaten houden. Eerder werden ook positieve resultaten gemeld van een proef met ‘opgefleurde’ bakken. Die leek succesvol, maar over bloemetjes en andere fleurigheid is in het plan niet direct iets terug te vinden.

Wel wordt gemeld: ‘Het straatwerk rondom de container dient er heel en netjes uit te zien. Indien groen rondom de container aanwezig is, gaan we dat onderhouden.’

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.