Negeren noodverordening kan nu echt leiden tot boete

Overtreding van de nieuwe noodverordening kan sinds donderdag op veel plekken leiden tot bekeuringen door politie of boa’s. De grootste raddraaiers riskeren zelfs drie maanden gevangenisstraf.

‘Voor de specifieke noodverordening in verband met het pakket van maandag geldt dat die vandaag helemaal rond is en dat die spoedigst wordt geïmplementeerd door alle regio,’ zei premier Rutte donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Meerdere regio’s deden dat nog dezelfde dag. Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid ging als eerste woensdag al over tot publicatie (pdf).

De verordening houdt onder andere in dat groepsvorming waarbij drie of meer personen niet voldoende afstand houden tot elkaar, in het hele land verboden wordt. De lokale vrijheid om dit alleen voor specifieke locaties in te voeren, laten de regio’s onbenut. Gemeentelijke handhavers oftewel boa’s kunnen de aangekondigde forse boetes opleggen.

Bestuursrechtelijke prent

Update 30-03-2020: De handhaving blijkt hoofdzakelijk strafrechtelijk van aard, ook door boa’s

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.