Ruim 160 meldingen van gevaarlijke honden Rotterdam

Bij het Rotterdamse meldpunt voor gevaarlijke honden zijn sinds de start in 2017 ruim 160 meldingen gedaan. Vorig jaar werden twintig ‘muilkorfgeboden’ opgelegd.

De meeste meldingen betreffen honden die loslopen waar dat niet mag, of die agressief gedrag vertonen naar mensen of andere honden. Dat meldt de gemeente. ‘Daarnaast bellen mensen ook als ze bang zijn voor een bepaalde hond,’ aldus Leonoor de Ruyter van Steveninck, adviseur bij Stadsbeheer. Het meldpunt is onderdeel van het Plan van aanpak agressieve honden (pdf) en bedoeld om signalen of klachten te melden over gevaarlijk gedrag van honden.

Aanlijnplicht

In Rotterdam geldt een aanlijnplicht binnen de bebouwde kom, met uitzondering van de losloopgebieden. Een hondeigenaar moet zijn dier aangelijnd en onder controle houden. Het meldpunt is geen kliklijn, benadrukt De Ruyter van Steveninck. ‘Het doel is altijd om onheil te voorkomen. We gaan eerst in gesprek met een hondenbezitter. Vaak is het al voldoende als we aangeven dat hij zijn hond kort moet aanlijnen of rekening houdt met andere bewoners.’

Muilkorfgebod

Er werden in 2018 twintig muilkorfgeboden opgelegd. Rotterdam werkt nauw samen met de politie om overlast van gevaarlijke honden tegen te gaan. ‘Een ernstig bijtincident wordt vaak door de politie afgehandeld. Als politie of officier van justitie dan oordelen dat de hond een muilkorf nodig heeft, vraagt de politie aan de gemeente om een muilkorfplicht op te leggen.’

Beleid in andere gemeenten

Ook op andere plekken zijn maatregelen genomen om bijtincidenten of overlast door honden terug te dringen. Zo stelde Amsterdam vorig jaar een ‘bijtprotocol’ op. Daarin staan de geldende regels en de maatregelen die worden genomen bij incidenten. Ook de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen kwamen met zo’n protocol.

Dat naar aanleiding van meerdere meldingen over bijtincidenten met honden. ‘Bijtincidenten zorgden soms voor onduidelijkheid, zowel bij inwoners als bij ambtenaren.’ Het bijtprotocol geeft duidelijke regels voor alle betrokkenen bij een incident, aldus de gemeenten.

De VNG heeft een ledenbrief opgesteld over hoe een gemeente kan omgaan met incidenten waarbij honden betrokken zijn.

Niobe Moen

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.