Groen licht voor nieuwe cao gemeenten

De nieuwe cao voor gemeenten gaat definitief in per 1 oktober. De achterban van zowel de bonden als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt het onderhandelaarsakkoord dat eind juni werd gesloten.

Meer dan 90 procent van de FNV-achterban schaarde zich achter de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Dat zei de onderhandelaar van de grootste bond in gemeenteland, Bert de Haas, woensdag tegen Gemeente.nu. De VNG maakte donderdag bekend dat alle partijen akkoord zijn, de werkgevers eveneens in grote meerderheid: ‘235 gemeenten hebben een stem uitgebracht: 230 stemmen voor en 5 stemmen tegen’.

Bijdrage aan bonden

Een punt van kritiek van de werkgevers is dat de cao hen verplicht een ‘werkgeversbijdrage’ te betalen aan de bonden. Deze vergoeding moet de vakbeweging in staat stellen ook de belangen van niet-leden te behartigen. De gemeenten kennen tot nu toe niet zo’n bijdrage, en blijken daar niet allemaal warm voor te lopen.

‘Een aantal gemeenten (45) heeft benadrukt het eigenlijk niet eens te zijn met een werkgeversbijdrage. Het merendeel daarvan vindt dat dit een akkoord niet mag tegenhouden; drie gemeenten hebben tegengestemd vanwege de werkgeversbijdrage.’

Steun groter dan gedacht

De felste kritiek op het onderhandelaarsakkoord kwam niet uit de hoek van de werkgevers, maar van de werknemers. Hun pijlen richtten zich op verschillende onderdelen van de afspraken. Voor FNV komt de bijna unanieme steun van de leden dan ook enigszins als een verrassing. ‘Het aantal mensen dat voor het akkoord heeft gestemd, is nog groter dan ik had gedacht. Daar zijn we blij mee natuurlijk,’ zegt De Haas.

Volgens de vakbondsleider was de kritiek op internet veelal te gemakkelijk en te zwaar aangezet. ‘Maar uiteraard zijn er onderdelen die veel leden graag anders hadden gezien, dat geef ik direct toe.’

Gevoelig punt

De Haas wijst bijvoorbeeld op het ‘vitaliteitspakket’ dat oudere werknemers meer betaald verlof moest geven, een gevoelig punt dat de bonden moesten prijsgeven. ‘De onvrede daarover heb ik ook gemerkt tijdens bijeenkomsten in het land. En die deel ik. Maar de winst van dit akkoord is dat er in ieder geval nog over gesproken gaat worden met de werkgevers. Eerst was dat totaal niet mogelijk.’

Loonsverhoging

De massale steun bevestigt volgens De Haas dat er een prima cao is overeengekomen voor de gemeentemedewerkers. Dat geldt ook voor de loonsverhoging die uiteindelijk optelt tot 6,25 procent. ‘Dat is in lijn met de afspraken in andere cao’s van dit moment.’

Digitaal magazine | Werken bij de overheid

Hoe blijft de overheid aantrekkelijk als werkgever?

Een van de opties is ambtenaren meer betalen dan het cao-loon, wat volgend jaar mogelijk wordt.

Lees nu het magazine

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.