Vakbond wil niet praten met VNG, maar actie

“Ongeloofwaardig en brutaal.” Zo noemt vakbond Abvakabo FNV het verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om weer te onderhandelen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren .

De VNG vroeg vorige week nog per brief of de partijen opnieuw met elkaar om de tafel zouden kunnen. Onderhandelaar Jantine Kriens van het College van Arbeidszaken vroeg Abvakabo FNV nadere uitleg te geven over de eisen van de vakbond in zijn ulitmatum. Waarom kwamen de onderhandelaars niet met de eisen tijdens de gesprekken met Kriens cum suis? Dat was de hoofdvraag.

Onzin, vindt onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo FNV. “Ongeloofwaardig en brutaal”, die brief, laat De Haas weten. “Na het eindbod van de VNG is op ons verzoek nog een vervolggesprek geweest op 13 mei,

waar we onze pijnpunten hebben aangegeven. Toen bleek dat er geen komma

meer verzet kon worden in het eindbod.”

Eindbod

Als het eindbod niet van tafel gaat, wil de vakbond niet verder onderhandelen. “Dan had de VNG maar tijdens het vervolggesprek moeten

luisteren. Nu heeft het geen zin om te praten.” Na het eindbod en het vervolggesprek kwam de vakbond met zijn ultimatum: meer geld en baanzekerheid, anders volgen acties.

Die acties worden volgens De Haas uitgevoerd door gemeente- en Rijksambtenaren. Een paar honderd ambtenaren van het Rijk lopen vandaag al warm op Schiphol. In het najaar moeten grotere acties volgen.

Volg Gemeente.nu via Twitter.