Veel gemeenten laat met omgevingsvergunning

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bepaalt dat een vergunningsaanvraag binnen acht weken behandeld moet zijn. Uit een steekproef blijkt dat dit vaak niet lukt.

“Onzorgvuldigheid troep”, volgens de Federatie Welstand, die

het behandelen van de aanvragen in 41 gemeenten in kaart heeft gebracht. Als een gemeente haar deadline niet

haalt, kan zij de termijn een keer met maximaal zes weken verlengen. Als de termijn

niet wordt gehaald, moet de vergunning verleend worden en mogen er geen leges

in rekening worden gebracht.

Er wordt niet zorgvuldig naar

de aanvragen gekeken, volgens de federatie. Onderzoek ontbreekt of is niet

volledig. Erger: de federatie denkt dat het steeds slechter gaat. Tijdens de

afgelopen twee maanden zijn meer termijnen overschreden dan in januari en

februari. De Federatie Welstand luidt de noodklok, omdat het straatbeeld op

deze manier wordt aangetast. De gemeente die te laat is, kan immers geen eisen

stellen.

2 reacties

1. Tsja, des te meer wagonnetjes je achter de locomotief hangt, en die tekort kolen en water meegeeft, komt alles rokend en puffend tot stilstand.
    De roep vanuit het bedrijfsleven en politiek tot gebundelde afhandeling en toezicht, botst continu met de staatsinrichting van Nederland die uitgaat van het specialiteitsbeginsel.
    De WABO is dan ook een bizar bureaucratisch monster maar dat zal de toekomst wel uitwijzen.
    Voorlopig is het enige voordeel dat het vergunningvrij bouwen verder opgerekt is.