Amstelveen scant eigen communicatie op leesbaarheid

Laaggeletterden begrijpen de brieven van de gemeente soms niet goed. Amstelveen gaat daarom haar communicatie naar cliënten van de sociale dienstverlening en vanuit publiekszaken onder de loep nemen.

De scan van Amstelveen richt zich op leesbaarheid van de teksten: de kwaliteit van de brieven wordt gemeten met behulp van een taalprogramma. Waar nodig worden brieven en formulieren vervolgens aangepast.

Eenvoudiger én vriendelijker

Dit moet ervoor zorgen dat laaggeletterden de brieven beter begrijpen en daardoor ook goed kunnen reageren. Onvoldoende begrip van formulieren en brieven kan namelijk leiden tot grotere problemen. Zo bleek uit eerder onderzoek dat de helft van de mensen met financiële problemen moeite heeft met lezen. Duidelijker communiceren kan veel veel ruis wegnemen.

Actuele juridische ontwikkelingen vertaald naar de praktijk

Overziet u nog alle mogelijkheden die het recht u biedt om schuldsituaties op te lossen of in ieder geval niet verder uit de hand te laten lopen?

Het Actualiteitencongres Schuldhulpverlening stelt u in één dag op de hoogte.

Daarnaast hoopt Amstelveen minder aanvullende vragen te krijgen. Wethouder Marijn van Ballegooijen: ‘Het doel is dat bewoners de brieven van de gemeente beter begrijpen en zo weten wat er van hen wordt verwacht. Ook willen we de brieven wat vriendelijker maken. Dit zorgt voor meer begrip en voorkomt extra onnodige acties van zowel de bewoner als de gemeente.’

Aanpak laaggeletterdheid

De scan is een actiepunt uit de aanpak laaggeletterdheid die de gemeente hanteert. Dat doet ze in samenwerking met verschillende partners, zoals het Taalhuis, en door het aanbieden van cursussen en met begeleiding van taalcoaches. Het bereiken van autochtone laaggeletterden is een speerpunt, aldus Amstelveen.

Gemeentelijke regierol

Dit voorjaar maakte het kabinet bekend de komende vier jaar 425 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bestrijding van laaggeletterdheid. Gemeenten hebben daarbij een regierol.

Niobe Moen

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.