‘Gemeenteraad heeft weinig controle op zorg’

De politieke controle op de drie grote zorghervormingen van begin dit jaar faalt, omdat gemeenteraadsleden te weinig worden geïnformeerd om hun democratische rol goed te kunnen vervullen.

Dat blijkt uit een enquête van NRC, in samenwerking met onderzoeksbureau Overheid in Nederland, waaraan ruim 700 raadsleden deelnamen. Zij vormen een representatieve afvaardiging van alle politieke partijen uit het hele land.

Gebrek aan informatie en controle

Een half jaar geleden werden gemeenten verantwoordelijk voor zorg, jeugdzorg en de arbeidsmarkt. Er is derhalve veel veranderd voor gemeenteraden, qua politieke controle op beleid dat direct ingrijpt op de gezondheid van hun inwoners. Raadsleden merken meer dan honderd keer op in de enquête – zonder dat er specifiek naar werd gevraagd – dat ze geen goede politieke controle kunnen voeren. De raadsleden worden regelmatig slecht geïnformeerd door het college, en kunnen niet overzien of burgers noodzakelijke zorg wordt onthouden. Dat geldt voor zowel oppositie- als coalitieraadsleden.

Wisselend beeld decentralisatie

Voor zover ze er wel zicht op hebben, geven de gemeenteraadsleden een wisselend beeld van de overheveling, bijvoorbeeld wat betreft arbeidsgehandicapten en rondom keukentafelgesprekken.

Het hele NRC artikel is hier te lezen

Eerder publiceerden wij al over de moeizame keukentafelgesprekken, naar aanleiding van een onderzoek van samenwerkende cliëntenorganisaties : Gemeenten schieten ernstig tekort bij Keukentafelgesprekken