Utrecht biedt daklozenopvang op maat

Gemeente Utrecht verbetert de daklozenopvang door meer samenhang in zorg en opvang en door een duidelijke ingang te bieden. Hiermee beoogt de gemeente om verschillende vormen van opvang en begeleiding te bieden die beter aansluiten bij wat mensen nodig hebben.

Het college van B en W heeft begin juli ingestemd met veranderingen die staan samengevat in de visie “Toekomst van de daklozenopvang”. Deze visie is tot stand gekomen in samenwerking met (ex)daklozen, belangenorganisaties, hulpverleners en instellingen in de stad in Utrecht.

Kleinschalig
Zo komt er naar verwachting eind 2018 een voorziening in of nabij de binnenstad met daarin een inloop, hulpverlening en zorg, activering en eerste noodopvang. Mensen kunnen zich bij deze voorziening melden voor hulp en onderdak. Daarnaast gaat de gemeente de nachtopvang geleidelijk omvormen naar een combinatie van dag- en nachtopvang en er komen kleinschalige opvanglocaties in wijken en regiogemeenten.

Het Stadsteam Herstel is al sinds begin dit jaar actief in Utrecht. In de nieuwe inloopvoorziening zal het team de spil in de hulpverlening vormen. Het team bevat professionals van verschillende organisaties die betrokken zijn bij de begeleiding van daklozen. Zij zoeken actief contact met daklozen, helpen hen met praktische zaken regelen en leiden hen naar hulp en ondersteuning op maat.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.