Parkeerkaart gehandicapten kost gemiddeld 63 euro

De 25 grootste gemeenten rekenen gemiddeld 63 euro voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De kaart is het duurst in Haarlem, Zoetermeer en Eindhoven, met respectievelijk 140, 126 en 111 euro.

Sommige gemeenten vergoeden via de Wmo de kosten voor een parkeerkaart gedeeltelijk of geheel, zoals Maastricht. Of werken met kwijtschelding van de kosten bij een bepaald inkomen, zoals Groningen. Besparingsplatform Kortingscode.nl zocht uit wat men kwijt is aan parkeervoorzieningen voor mindervaliden in de 25 grootste gemeenten van Nederland. Op de interactieve kaart hieronder is te zien wat de kosten per gemeente zijn.

Parkeerplaats

De kosten voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats liggen gemiddeld rond de 220 euro en lopen per gemeente ook zeer uiteen, zo betaal je het meest in Maastricht (635 euro), Tilburg (494 euro) en Eindhoven (475 euro). In Den Haag, Almere en Ede is het laten aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats kosteloos. In Den Haag kostte dat vorig jaar nog 350 euro. De gemeente rekent dan wel weer kosten voor de medische keuring van 175 euro, terwijl het gemiddelde 38,47 euro is. En in meer dan de helft van de gemeenten is de keuring gratis.

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.