Toewijzing en levering van Wmo-hulpmiddelen verbeteren

De toewijzing en levering van Wmo-hulpmiddelen kan vaak soepeler verlopen, blijkt uit de praktijk. De vernieuwde handreiking voor gemeenten moet hierbij helpen.

De oude handreiking legde volgens betrokken partijen te veel nadruk op de prijs en was te weinig gericht op vernieuwing. De ‘Handreiking inkoop hulpmiddelen’ (pdf) voor gemeenten is vernieuwd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de hulpmiddelenleveranciers en Ieder(in). Dit in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), diverse gemeenten en andere belangenorganisaties.

Knelpunten

Belangrijke aanleiding was een brief van minister de Jonge van VWS aan gemeenten, waarin zes knelpunten rondom Wmo-hulpmiddelen werden benoemd: gebrek aan informatie en aan maatwerk; problemen rond verhuizingen; wachttijden, levertijden en bereikbaarheid; kwaliteitsverschillen tussen gemeenten; de afstemming tussen cliënten, gemeenten en leveranciers en samenwerking tussen gemeenten onderling, verzekeraars en het zorgkantoor.

Kwaliteit

Volgens de VNG en Ieder(in) staat in de vernieuwde handreiking kwaliteit centraal en moet deze ‘bij goed gebruik’ leiden tot een betere positie voor de eindgebruiker, doelgroepgericht maatwerk, het voorkomen van problemen rond verhuizing en kleinere verschillen tussen gemeenten.

Laura Wennekes

1. Avatar
    Francinia Steenstra op

Ik hoorde van een verse aanvrager, dat er wel degelijk verbeteringen zijn of aan komen. Zelf vecht ik al 22 jaar voor een geschikte rolstoel. En al 3,5 jaar voor de rolstoel waar ik nu een teststoel van heb. Dat progressieve ziektes apart worden genoemd is een goede zaak. En dat de WMO kennis moet verzamelen over zo’n progressieve ziekte is fantastisch. Dat weigert mijn gemeente al 3,5 jaar te doen. Met als smoes, dat de wet op persoonsgegevens dat verhinderd. Maar het gaat om algemene informatie. Omdat niemand het Hypermobiele Ehlers Danlos Syndroom kent, heb ik weer de verkeerde stoel. En de verkeerde kraan. En het verkeerde toiletsysteem. En….ja, saai inderdaad.

Dus gemeentes, zet hem op en volg deze handwijzing. Jullie zullen zien dat het nog geld spaart ook.

2. Avatar

WMO? Nou nog steeds niet verbeterd. Heb een afstandsbediening voor de entreedeur nodig. Aanvraag sinds half november! Nee eerst een keukentafelgesprek belachelijk!

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.