Ambtenarenvakbond niet blij met Rutte1

Vooral Abvakabo FNV is niet blij met de plannen van Rutte1. Zes miljard bezuinigen op de overheid en dan ook nog de ambtelijke status afschaffen. De vakbond noemt het ondoordacht.

Eerst de taken schrappen en dan pas kijken naar de

personeelsbestand. Dat is het advies van Abvakabo FNV. Toch is het de vraag of

dit advies wordt opgevolgd. Als het bijvoorbeeld gaat om het bevriezen van de

ambtenarensalarissen heeft het mogelijke nieuwe kabinet al laten weten niet goed te

luisteren naar de grootste vakbond.

Kleinere overheid

Vakbond CNV is wat enthousiaster. Het in stand houden van de

hoogte en duur van de WW, het opnemen van het pensioenakkoord in de tekst en

het handhaven van de ontslagbescherming. Dat krijgt de handen wel op elkaar.

Dat de ambtenarensalarissen volgens het regeerakkoord worden bevroren, valt

minder in de smaak. Ook bij het bezuinigen op de overheid zet het CNV

vraagtekens. Wat gaat die kleinere overheid minder doen?

De koepelorganisatie van re-integratiebureaus, Boaborea, is verbolgen

over de aangekondigde bezuiniging op het budget om mensen weer aan het werk te

helpen. Dat het mes ook in het budget voor inburgering gaat, wordt ook niet

warm ontvangen. Toch is het nog een beetje de vraag of dit kabinet er gaat

komen. Momenteel zit de fractie van het CDA bij elkaar om te bepalen of alle

Kamerleden kunnen instemmen met de akkoorden.

5 reacties

1. Het is begrijpelijk dat de ontstane onzekerheden niet door iedereen worden geapprecieerd.
    Toch is het belangrijk bij de beoordeling van de “eigen” situatie ook eens kritisch naar het grote geheel te kijken.
    De ambtenarenzekerheid staat onder druk. Zie dat a.u.b. niet alleen als een bedreiging, maar ook als een kans. Van deze verandering hoeft men beslist niet slechter te worden.

2. De re?ntegratie- en de inburgerings industrie zijn explosief gegroeid en leveren, ondanks het feit dat kosten noch moeite worden gespaard, weinig rendement op.
    Een verbetering van de doelmatigheid kan een aanzienlijke kostenreductie opleveren.

3. Als de ambtenarenstatus wordt opgeheven zou het ook weer mogelijk moeten zijn om lid te worden van de gemeenteraad als je werkt in je eigen gemeente. Als de voordelen van de ambtenarenstatus wegvallen, moeten ook de nadelen verdwijnen. Anders ben je nog steeds geen gewone werknemer.

4. De ontslagbescherming is de grootste belemmering in de hervorming van de overheid. Efficientiewinst valt bijna niet in te boeken omdat je toch niet van de mensen afkan. Van mij mag die ontslagbescherming eraf. @Joke: volgens mij is het verbod op deelname aan de raad van je eigen werkgever niet ingegeven door de ambtenarenstatus an sich maar doordat je als gemeenteraadslid de werking van het ambtelijk apparaat controleert. Je keurt je eigen tofu (ik had hier vlees staan maar uit angst voor de Dierenpolitie toch maar voor de veilige optie gekozen).

5. Ik heb zowel in het bedrijfsleven gewerkt als bij de overheid en daarbij veel met P&O zaken te maken gehad. Ik snap niet waarom telkens de reactie komt in de trant van: “je komt er toch niet van af, dus weg met het ontslagrecht”. Als je doet aan dossieropbouw (en zo werkt dat ook in het bedrijfsleven) kun je een niet presterende of functionerende werknemer simpel ontslaan. Het wordt anders bij ruzies, haantjesgedrag bij de leidinggevende en slechte organisatie. Dan legt de rechter (gelukkig) niet altijd de steen op de voet van de werknemer. @ Marcel, huil niet mee met de wolven in het bos maar vorm op basis van onderzoek en ervaring je eigen mening.